петък, 4 декември 2009 г.

Средиземноморският начин на хранене е един вид хранителен модел,който се характеризира от ниската употреба на мазнини,най-вече от животински произход и от висока употреба на въглехидрати,които произхождат главно от житните растения и от продуктите,направени от тях/корн-флейкс,хляб,ориз,макарони/,плодове,зеленчуци,мляко и млечни произведения. Богат на витамини и мазнините,които се усвояват произхождат главно от зехтина.Този начин на хранене е получил това наименование,защото се използва главно от народите на Средиземноморието - Италия,Испания,Албания,Гърция,Кипър.Съгласно проучвания,които са направени,този начин на хранене предпазва от сърдечно-съдови заболявания,от рак и наднормено тегло,удължава живота,защото мазнините,които се консумират,произхождат главно от зехтина и рибата.Още - намалява опасността от атеросклероза,защото намалява лошият холестирол,предпазва от загуба на паметта,също и от заболявания,характерни за възрастните хора,нормализира кръвното налягане,тонизира организма,подобрява работата на храносмилателната и отделителната система и най-вече има ниско съдържание на калории.
Какви храни обхваща:
Зърнени храни - Хляб/главно ръжен/макарони,ориз/кафяв/,картофи,корн-флейкс,овесени ядки.
Зеленчуци и плодове - идеален извор на антиоксидантни витамини и съставки,съдържат растителни влакна.
Бобови растения,ядки и зехтин - не съдържат холестирин и са полезни за сърцето и сърдечно-съдовата система.
Мляко и млечни произведения- съдържат холестирин и животински мазнини,но са необходими,главно затова,че съдържат калций и поддържат здравето на костите и кожата.
Риба - Съдържа Ω-3 мастни киселини,които предпазват от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.
Птиче месо - има по ниско съдържание на холестирин и богато съдържание на протеини

Няма коментари:

Публикуване на коментар